Art museum

Adelaide Museum of Aboriginal Art Approved

south australia The State Commission assessment committee granted planning approval to the Adelaide Center for Aboriginal Art and Culture, paving the way for what will be the country’s first Aboriginal art center.

Built on the lands of Kaurna, within the grounds of Lot 14 on the site of the former Royal Adelaide Hospital, the main building is designed by Woods Bagot and Diller Scofidio and Renfro, with landscape architect Oculus.

The panel found the proposal to be an “interesting and innovative design” that interfaces well with North Terrace and responded positively to its location between Park Lands, college campuses and the CBD. “The overall development is consistent with the topography of the land and the built form interfaces well with the soft, hard landscaping surrounding the building – providing a seamless connection to the public realm,” the appraisal report says.

The view from the first level of the gallery.

South Australian government architect Kirsteen Mackay supported the design, saying it had the potential to “create an immersive curatorial and cultural experience, and to be a place of pride, connection and belonging for the Aboriginal and Torres Strait Islander community “. However, she also recommended further resolution of the design and stressed the importance of the choice of materials for the facade, the quality of the interior spaces and the integration of the basement ramp and service areas with the building. path of Bice.

Several conditions were imposed on the planning approval, including that the final facade design and the choice of materials and the landscape plan be resolved in consultation with the government architect and submitted to the satisfaction of the National Commission of planning.

Woods Bagot and Diller Scofidio and Renfro initially won a design competition to design the Adelaide Contemporary Art Gallery on the Lot 14 site, before a change in state government saw the brief change. The architects developed their design for the Center for Indigenous Art and Culture in consultation with an Indigenous Reference Group bringing together representatives from Kaurna and others from a range of Indigenous institutions and organizations. Landscape architect Oculus also collaborated with Aboriginal landscape architect and visual artist Paul Herzich on the design.

Woods Bagot, Diller Scofidio and Renfro and Oculus prepared a number of drawings showing the interface with Bice Road, in response to questions from the government architect.

Woods Bagot, Diller Scofidio and Renfro and Oculus prepared a number of drawings showing the interface with Bice Road, in response to questions from the government architect.

In the planning documents, the architects describe how the center will become a showcase for all facets of Aboriginal and Torres Strait Islander art and cultures, including visual arts, music, dance and theater, spirituality, kinship and family, traditions, science, technology, engineering, language, food, medicine, environmental practices and land use.

“The design of the building comes from the Aboriginal conception of the elements that connect us to the place: the earth, the earth and the sky,” they note.

Lower-level exhibition spaces and terraced landscapes are designed to appear ‘carved into the earth’, while upper-level exhibition spaces each frame a view of the sky and the natural environment.

“At the heart of the building, a series of structures develop from the lower-level circular gathering and flexible performance space – anchoring the upper exhibition spaces to the ground,” the design statement reads. “A wrinkled metal skin at ground level rises to form the inherent structure of the building. A series of spiral shapes rise above the ground, tilted and open – connecting Aboriginal art and culture to the public and to the country.

The first works are expected to start at the end of 2021 and completion is scheduled for September 2024.


Source link

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *